Vaargebied

Vaargebied 2022-06-21T09:15:26+00:00

Vaargebied

Geschiedenis

Het dorp Kortenhoef is ruim 700 jaar oud. Aanvankelijk heette het dorp Curtevenne. Het gebied bestond vroeger uit lage gronden en moerassen. Het dorp lag op een grensgebied van een hoger gelegen midden en oosten van het land en het lagere westen. In de 17e eeuw begon men hier door vervening turf te winnen. Zo ontstond langzamerhand het huidige polderlandschap.

Eind 19e en in het begin van deze eeuw werd het mooie landschap ontdekt door schilders van de zogenaamde ‘Haagse School’. Ze ontdekten de schoonheid van de plassen met haar rijke flora en fauna, de bruggetjes en de schilderachtige bebouwing. De schilders verbleven in hotel Beyer, het latere “Regthuys”, gelegen tegenover het oude kerkje aan de Kortenhoefsedijk. In dit sfeervolle gebouw is momenteel het restaurant “Brasserie Geesje” gevestigd en is ook nu nog een bezoekje meer dan waard!

Vaargebied

Watersport & milieu

De laatste jaren is er volop beweging ontstaan om de watersportrecreatie in het plassengebied van Loosdrecht en Kortenhoef een belangrijke impuls te geven. Het betreft het realiseren van een vaarverbinding tussen Loosdrecht en Kortenhoef v.v. via het uitdiepen en verbreden van de ‘s-Gravelandsevaart, de verbinding tussen de Oostelijke Drecht in Loosdrecht en het Hilversums kanaal en de Vecht.

De voorwaarden om t.z.t. van deze verbinding gebruik te kunnen maken is een maximale diepgang van 1,50 meter en een hoogte van maximaal 2,40 meter boven de waterlijn. De vaarverbinding tussen Loosdrecht en Kortenhoef sluit ook naadloos aan op de renovatie van de sluis ’t Hemeltje, de toegangspoort tussen het Hilversums kanaal en de Vecht.

Vaargebied

Sluistijden

Schutsluis ‘t Hemeltje
Tel. (0294) 254 686
Ligging: Verbinding Hilversum Kanaal en Vecht.
LET OP! U dient een half uur voor sluitingstijd aanwezig te zijn.
Klik hier om de openingstijden te bekijken.

Mijndensesluis
Tel. (0294) 233 400 / (0294) 233 433
Ligging: Verbinding Vecht en Loosdrechtse Plassen.
Klik hier om de openingstijden te bekijken.

Loading map ...

Handige links

watersport.nu

Dé watersport site voor particulier en bedrijf.

allejachthavens.nl

Een duidelijk site van alle havens in Nederland.

Hiswa

Alles over hét evenement voor de watersporter.

Meatsaver

Meatsaver verzorgt barbecues bij u thuis of op locatie.

VVV Loosdrecht

Op VVV Loosdrecht vind u alle activiteiten in en rondom het prachtige waterlandschap van Loosdrecht.